Zanim jeszcze wypijesz swoją pierwszą w życiu, samodzielnie wykonaną matcha latte, naucz się ją poprawnie zaparzać. Napój ten robi istną furorę na świecie, więc bardzo możliwe, że i tobie szybko przypadnie do gustu. Aby jednak przedwcześnie się do niego nie zrazić, trzeba umieć prawidłowo go wykonać i zawsze sporządzać go z wysokojakościowych składników. Oto sprawdzony patent, który zawsze musi się udać!
Składniki do matcha latte
Na sam początek przygotuj sobie wszystkie składniki niezbędne do wykonania przepysznej matchy. Niezbędnym produktem jest oczywiście sama matcha, która powinna mieć jak najwyższą jakość, czyli powinna zostać kupiona przez ciebie w jakimś sprawdzonym sklepie. Nie próbuj na niej oszczędzać. Zwłaszcza w momencie, w którym nie potrafisz jeszcze sam ocenić jej jakości, bo nie masz żadnego porównania, powinieneś kupić jakąś droższą wersję tego produktu, albowiem w takim przypadku uzyskasz wyższe prawdopodobieństwo zyskania czegoś naprawdę jakościowego, o dobrym pochodzeniu. Do przygotowywania matchy wykorzystuje się specjalne mieszadełko, ale śmiało możesz je zastąpić ręcznym spieniaczem do kawy. Jeżeli lubisz słodkie napoje, zastój też miód lub inny dowolny słodzik, no i koniecznie sięgnij po mleko albo dowolny ulubiony napój roślinny, by uzyskać głęboki smak napoju.
Przygotowanie matcha latte
Przechodzimy teraz do samego wykonania. Jak przygotować matcha latte? Najpierw podgrzej ok. 100 ml wody do temperatury mniej więcej 80 stopni C (pod żadnym pozorem nie używaj wrzątku!) i zalej taką wodą jedną pełną łyżeczkę zielonego proszku. Przy pomocy spieniacza do mleka lub mieszadełka stwórz w napoju apetyczną piankę i dokładnie wymieszaj proszek w wodzie. Teraz możesz od razu w oddzielnym naczyniu spienić podgrzane mleko wraz z wybraną substancją słodzącą i przelać to wszystko do przygotowanej matchy. Napój możesz pozostawić w takiej formie lub ponownie go zamieszać. Matcha latte może być pita solo albo spożywana do śniadania czy jakiegoś małego deseru.