Matcha jest wyjątkową japońską herbatą, odmianą herbaty zielonej. To produkt, który rozpowszechnił się już na całym świecie z uwagi na swoje zdrowotne właściwości, a w ostatnim czasie zrobił to również i w Polsce, w której jeszcze nie tak dawno w ogóle nie był znany. Dziś natomiast o matchy mówią wszyscy i wszyscy starają się ją regularnie spożywać. Ta zielona sproszkowana herbata ma w sobie moc. A przy okazji naprawdę świetnie smakuje i potrafi cudownie zastąpić i zieloną herbatę, i nawet zwykłą czarną kawę.
Proces powstawania herbaty matcha
Zwolennicy picia herbaty nigdy nie przepuszczą okazji do skosztowania prawdziwej matchy. Jest to herbata naprawdę wyjątkowa, bo wytwarzana w szczególny sposób, który bazuje na rozdrabnianiu zbieranej herbaty na specjalny proszek. Proces ten odbywa się w żarnach. Bardzo często zanim w ogóle do niego dojdzie, należy odczekać odpowiednią ilość czasu na to, aż herbata uzyska pożądany dla niej smak i aromat oraz oczywiście wszystkie drogocenne właściwości. Matcha daje zupełnie inne doznania niżeli zwykła zielona herbata. Z uwagi na to, że jest poddawana intensywnemu procesowi fotosyntezy, albowiem dłużej jest wystawiana na jego działanie, ostatecznie staje się produktem bogatym głównie w aminokwasy, a ubogim w katechiny, co pozwala jej uzyskać wyjątkowo przyjemny słodki smak. Katechiny przeważające w innych zielonych herbatach mają bowiem swoją charakterystyczną gorycz. Im mniej im jest, tym herbata macha staje się przyjemniejsza dla podniebienia, dlatego też przy wybieraniu tej odmiany herbaty zawsze trzeba zwracać uwagę na jej pochodzenie i metodę produkcji, by nie kupić czegoś, co tylko będzie udawać prawdziwą matchę.
W tym momencie matcha jest podawana w wielu kawiarniach i restauracjach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zacząć ją serwować samemu w domu. Do tego celu potrzeba wysokiej jakości proszku oraz specjalistycznego mieszadełka. Opcjonalnie mieszadełko może zostać zastąpione spieniaczem do mleka albo nawet najzwyklejszym shakerem.