W tym momencie niby można już kupić matchę w torebkach, które wystarczy umieścić w filiżance i zalać wrzątkiem, by po paru minutach cieszyć się ciepłym smacznym napojem, jednakże do takich torebek trafia zwykle susz najgorszego sortu, który nie ma nic wspólnego z wysokojakościową prawdziwą matchą. Co prawda koszt takiej ekspresowej herbatki zawsze jest niższy, ale mimo tego lepiej już zapłacić więcej i rzadziej pić matchę, niżeli pić coś, czego nawet nie dałoby się zaliczyć do grupy zdrowych produktów. No to jak parzyć matchę w proszku? Oto najlepszy sposób na przygotowanie jakościowego, pysznego i wartościowego napoju.
Tradycyjne parzenie matchy
W Japonii parzenie matchy jest okraszone licznymi tradycjami. To cała uroczysta ceremonia, którą celebruje się regularnie w większości domów, przeznaczając na nią nie kilka minut, a dosłownie godziny. Być może zaparzona w ten sposób herbata rzeczywiście smakuje jakoś inaczej, jednakże w krótszym czasie również da się wykonać świetny jakościowy napój. Potrzebne są jednak do tego pewne specjalne narzędzia. Przyda się nie tylko sproszkowana herbata dobrej jakości, ale też specjalna miotełka chasen, jakieś małe sitko oraz łyżeczka do ubijania.
Łyżeczkę zielonego proszku należy wsypać do kubka lub filiżanki i zalać ok. 150 ml gorącej wody, której temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni C. Aby proszek dobrze rozpuścił się w wywarze, należy zacząć ubijać go przy pomocy miotełki bądź łyżeczki, robiąc to z wyczuciem, a jednocześnie w miarę energicznie, do momentu, w którym na powierzchni napoju utworzy się charakterystyczna pianka. Teraz jest dobry moment na to, by napój – zgodnie z własnymi preferencjami – uzupełnić albo jakąś substancją słodzącą, albo mlekiem. Świetnie pasuje on również do napoju sojowego czy też innych napojów roślinnych.
Matcha przepis nie jest trudny do opanowania, a zawsze też można do delikatnie zmodyfikować i dostosować do swoich potrzeb. Miotełkę czy też łyżeczkę wiele osób zastępuje spieniaczem do mleka, który działa szybciej i jest jednak nieco wygodniejszy w użyciu.